Vanliga frågor


Nytt lån

Här hittar du svar på ofta ställda frågor kring nya lån.

De grundläggande kraven för att få blancolån hos oss är att du:

- Är minst 23 år
- Är och har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna
- Inte har några betalningsanmärkningar

I tillägg till kraven ovan gör Bank Norwegian alltid en kreditprövning på den som ansöker om lån.
Ja, vi erbjuder möjligheten att lösa andra lån/krediter. Om du ansöker om ett samlingslån hos oss är det vi som löser in dina andra skulder. Betalningsinformation till dessa behöver då anges till oss och detta gör du via MinSida efter beviljad ansökan. Skulle det bli några pengar över, kommer detta belopp överföras till kontot som du har angett att du önskar att få eventuellt restbelopp till. Du kan ansöka om samlingslån här
Hos oss är det endast möjligt att legitimera sig elektroniskt, då antingen med BankID eller e-legitimation. Om du inte har BankID ber vi dig ta kontakt med din vanliga bank för att skaffa detta.  
Om vi ber dig skicka in dokument räcker det med att du skickar in dokumentet som påvisar din nuvarande inkomst så som lönespecifikation. Ifall du är egen företagare ber vi dig skicka in en balans- samt resultatrapport.  Om du är pensionär önskar vi motta dokumentation på din utbetalda pension.
Du har möjlighet att se uppdaterad information om din låneansökan på MinSida där du även kan se om de dokument du skickat in är mottagna. Skulle det vara så att vi saknar någon information eller dokumentation från dig, kommer du att få besked om detta per e-post. Om allt är korrekt kommer vi att färdigställa din ansökan och betala ut lånet. Du kommer då att få en bekräftelse på e-post.
Detta meddelande får du antingen för att du redan har en aktiv låneansökan, eller för att du redan har ett lån hos oss. Vi erbjuder endast ett lån per person. Du är välkommen att ansöka om utökning av ditt existerande lån här.
Information om blancolån

Privatlån är ett lån som kan erhållas utan säkerhet i tillgångar. Eftersom att du inte behöver ställa säkerhet när du tar upp privatlån är det en större risk för banken att låna ut pengar och därför är räntan högre än exempelvis för bolån och billån.
 
När du tar ett privatlån måste du göra en grundlig bedömning i förväg:
- Har du råd att betala tillbaka lånet?
- Kommer du att klara av att hantera en räntehöjning?
- Är behovet av extra pengar på kort eller lång sikt?
Du bestämmer vad du vill spendera dina pengar på, men om du behöver pengar för att täcka löpande kostnader för det dagliga livet är vårt råd att du sänker dina utgifter istället för att ta ett lån.
 
Vi använder modeller för att beräkna om du har råd att ta ett privatlån, men du är den som känner din egen ekonomi bäst. Vissa har en högre konsumtion än andra. Du måste själv göra en bedömning om du har råd att betala månadsbeloppet för lånet, såväl som de utgifter du redan har. Gör gärna extra inbetalningar på lånet när du har möjlighet. Då betalar du ner lånet snabbare och det blir billigare.
 
Det är viktigt att ha tillräckligt med pengar varje månad för att betala månadsbeloppet. Om du inte betalar vad du är skyldig varje månad, kommer ditt lån att gå till inkasso, vilket kommer att leda till att kostnaden för ditt lån ökar.
 
Om du ansöker om ett samlingslån för att samla andra skulder, behöver du fortfarande ha översikt över dina lån och krediter. Du kommer inte bli av med din skuld genom att lösa dina skulder med ett samlingslån, det måste fortfarande betalas tillbaka. Dessutom är det viktigt att du inte löser ett kreditkort med ett samlingslån och därefter använder kreditkortet igen, då ökar din skuld ytterligare. Då har du mer skuld än innan du tog tag i att städa upp i ekonomin.
 
konsumentverkets hemsida hittar du bra råd och hjälp om att hålla reda på din ekonomi.
 

Tillbaka till översikten