Vad är nominell ränta?
Innan du tar ett lån är det viktigt att du tar reda på vilken ränta du kan få. I den här artikeln förklarar vi vad begreppen nominell ränta och effektiv ränta betyder och skillnaden mellan dem.
Låt oss börja med ordet nominell:
Vad betyder nominell?
Nominell betyder ”bara till namnet” eller ”ett värde bara på pappret” (i motsats till det verkliga värdet). Ordet kommer från latinets nomen, namn.
Exempel: Det nominella värdet på en sedel är det belopp som är tryckt på den, till exempel 100 kronor. Det verkliga värdet kan vara något helt annat: Om sedeln inte längre är giltig på grund av att den ersatts av en ny hundrakronorssedel kan värdet vara noll kronor, om sedeln däremot är gammal och mycket ovanlig kan den vara värd flera tusen kronor.
Så vad menas med den nominella räntan när man pratar om lån?
När banker och andra långivare informerar om sina lån anger de två olika räntesatser, den nominella räntan, och den effektiva räntan.
Nominell ränta
Nominell ränta är den ränta du ska betala för lånet, utan att bankens övriga avgifter är inkluderade.
Exempel: Låt oss säga att du ska renovera ditt kök och behöver låna 100 000 kronor. Om lånet har en nominell ränta på 5 procent kommer du då att betala 5 000 kronor i nominell ränta per år. Utöver detta tillkommer långivarens avgifter, vilket leder oss till nästa begrepp:
Effektiv ränta
När bankens andra avgifter, till exempel avisering- och uppläggningsavgift, är inkluderade kallas det effektiv ränta. Den effektiva räntan är därför något högre än den nominella räntan och visar vad den totala kostnaden för lånet är.
När du jämför olika lån är det den effektiva räntan du ska titta på. Att beräkna den effektiva räntan kan dock vara lite komplicerat eftersom den påverkas av flera faktorer som lånebelopp, återbetalningstid och långivarens avgifter.
Tips: Kom ihåg att kolla vad den effektiva räntan är innan du accepterar ett låneerbjudande. Om du är intresserad av att ansöka om ett lån hos Bank Norwegian är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice. Vi svarar så fort som möjligt.
Vanliga frågor
Är den nominella räntan avdragsgill?
Är den nominella räntan avdragsgill?
Ja, i din inkomstdeklaration får du göra avdrag för de ränteutgifter du haft under året.
Varför bör jag inte utgå från den nominella räntan när jag jämför lån?
Varför bör jag inte utgå från den nominella räntan när jag jämför lån?
Den nominella räntan ger inte hela svaret på vad kostnaden för lånet kommer att bli. I den effektiva räntan ingår även bankens avgifter och därför är den vanligtvis högre än den nominella räntan. Använd därför den effektiva räntan när du jämför olika lån.
Hur påverkas den nominella räntan om Riksbanken gör en ränteändring?
Hur påverkas den nominella räntan om Riksbanken gör en ränteändring?
Om Riksbanken justerar styrräntan (upp eller ner) så ändras vanligtvis även den ränta du får betala för ditt lån. Långivaren är skyldig att informera dig om ränteändringen i samband med nästa avisering.
Vad är reporänta?
Vad är reporänta?
Reporänta, även kallad styrränta, är den ränta som Riksbanken tar ut när de lånar ut pengar till bankerna. När reporäntan ändras så ändras vanligtvis även den ränta du får betala när du lånar pengar i en bank.
Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 7,99% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,36% till 29,07% (aug 2024).