Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Undvik att förlora pengar i utländska uttagsautomater

När du betalar med kort eller använder en uttagsautomat i utlandet, och får valet mellan att belasta ditt konto i SEK eller i den lokala valutan, då bör du alltid välja lokal valuta. Du har kanske hört det förut? Trots att många känner till detta är det många som låter sig luras – och det kan bli dyrt.

När du använder en uttagsautomat utomlands får du alltid två valmöjligheter: ska kontot belastas i svenska kronor eller i den lokala valutan? Svaret är enkelt: Du bör alltid välja lokal valuta – oavsett var du befinner dig. Då är det nämligen stor sannolikhet att du får en betydligt bättre växelkurs än om du betalar i svenska kronor. Det kan med andra ord finnas mycket att spara på att välja rätt alternativ.

Fyra av tio låter sig luras

Det norska konsumentverket Forbrukerrådet visade tusen norska paneldeltagare en skärmbild från en utländsk uttagsautomat. På bilden visades de två alternativ vi vanligtvis får när vi tar ut pengar utomlands – alltså uttag med eller utan omedelbar omräkning till svenska kronor. Deltagarna ombads sedan välja det alternativ de trodde var mest fördelaktigt.

Resultatet? Så många som fyra av tio deltagare valde fel – och det finns en enkel förklaring till det. Ägarna till uttagsautomaterna tjänar nämligen mer pengar när svenska turister väljer att belasta sina konton i svenska kronor och de försöker därför få oss att välja det alternativet.

Valutapåslag på upp till 10 procent

När du säger ja till att ägaren till uttagsautomaten ska räkna om beloppet till svenska kronor där och då, så lägger de vanligtvis på ett ordentligt valutapåslag. I praktiken innebär det att det dras betydligt mer pengar från kontot än vad du får ut i den lokala valutan.

I vissa utländska uttagsautomater kan valutapåslaget vara så högt som 10 procent. Om du exempelvis tar ut euro till ett värde av 1000 kronor, och uttagsautomaten har ett valutapåslag på 10 procent, så dras det 1100 kronor från ditt konto.

Om du däremot säger nej till att uttagsautomaten ska räkna om från SEK är det din egen bank som senare räknar om beloppet. Om du använder ett Bank Norwegian-Kort betalar du som jämförelse endast 1,75 procent i valutaavgift.I stället för att betala 100 kronor i avgift för ett uttag på 1000 kronor, som i exemplet ovan, betalar du endast 17 kronor.

Hur undviker man att gå i fällan?

För att undvika att trycka fel nästa gång du tar ut pengar kan det vara bra att känna till vissa knep som ofta används för att vilseleda oss. Ett sådant knep är att placera en svensk flagga där de vill att vi ska trycka. Ett annat kan vara att markera alternativet för svenska kronor i grönt. Ta dig därför tid att studera texten och alternativen innan du gör ditt val.

Var uppmärksam på följande fraser

När du ska ta ut ett belopp ska du titta efter alternativen "withdrawal in local currency", "without conversion" eller "decline conversion". Det är ofta dessa alternativ du bör välja för att belasta kontot i den lokala valutan och inte i SEK.

Tre minnesregler för betalning och uttag utomlands:

  • Välj alltid lokal valuta när du handlar eller tar ut pengar utomlands.
  • Ta dig tid att studera alternativen innan du gör ett val i uttagsautomaten.
  • Titta efter fraserna "local currency", "without conversion" eller "decline conversion" när du tar ut pengar.