Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Välj lokal valuta vid betalning eller kontantuttag i utlandet

Publicerad: 30.6.2022

När du använder kortet på en utlandsresa, är det speciellt en sak du måste komma ihåg: nämligen att betala i lokal valuta.

Om du får valet att välja mellan svenska kronor och den lokala valutan, rekommenderar vi att du väljer den lokala valutan. Om du är i Spanien, skall du därför välja att betala i euro framför svenska kronor. Det lönar sig som regel att låta banken genomföra valutaväxlingen för dig.

Bankomater, restauranger och butiker önskar att du skall betala i svenska kronor eftersom det är mer lönsamt för dem. Förklaringen är enkel: du får som regel en sämre växlingskurs. I några tillfällen kan valutapåslaget vara så mycket som 10%! Om du betalar i lokal valuta göra banken växlingen för dig och du betalar ett fast valutapåslag på 1.75%.

Var extra vaksam i vissa länder

De allra flesta kunderna är duktiga på att välja lokal valuta när de handlar eller tar ut kontanter i utlandet. Men det är inte alla ställen där detta är lika enkelt. Speciellt vid uttag i bankomat, ser vi att det är vissa länder som skiljer ut sig där en högre andel kunder tar ut i svenska kronor. Orsaker till detta kan vara att bankomaterna i dessa länder har ett användargränssnitt som ökar sannolikheten till att kunder väljer att inte ta ut kontanter i lokal valuta. Grekland, Kroatien och Portugal är typiska semesterländer där vi ser att en högre andel kunder tar ut i svenska kronor. Här lönar det sig att följa med extra vid kontantuttag.

Om du är osäker på hur man väljer rätt, rekommenderar vi dig att se på denna video som visar och förklarar i detalj på vad du skall välja, hur du väljer och varför:

https://youtu.be/rdYhm__yMQY