Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Råd till dig som överväger att ta ett privatlån

Privatlån är ett lån som kan erhållas utan säkerhet i tillgångar. Eftersom att du inte behöver ställa säkerhet när du tar upp privatlån är det en större risk för oss att låna ut pengar och därför är räntan högre än exempelvis för bolån och billån.
 
När du tar ett privatlån måste du göra en grundlig bedömning i förväg:
- Har du råd att betala tillbaka lånet?
- Kommer du att klara av att hantera en räntehöjning?
- Är behovet av extra pengar på kort eller lång sikt?
Du bestämmer vad du vill spendera dina pengar på, men om du behöver pengar för att täcka löpande kostnader för det dagliga livet är vårt råd att du sänker dina utgifter istället för att ta ett lån.
 
Vi använder modeller för att beräkna om du har råd att ta ett privatlån, men du är den som känner din egen ekonomi bäst. Vissa har en högre konsumtion än andra. Du måste själv göra en bedömning om du har råd att betala månadsbeloppet för lånet, såväl som de utgifter du redan har. Gör gärna extra inbetalningar på lånet när du har möjlighet. Då betalar du ner lånet snabbare och det blir billigare.
 
Det är viktigt att ha tillräckligt med pengar varje månad för att betala månadsbeloppet. Om du inte betalar vad du är skyldig varje månad, kommer ditt lån att gå till inkasso, vilket kommer att leda till att kostnaden för ditt lån ökar.
 
Om du ansöker om ett samlingslån för att samla andra skulder, behöver du fortfarande ha översikt över dina lån och krediter. Du kommer inte bli av med din skuld genom att lösa dina skulder med ett samlingslån, det måste fortfarande betalas tillbaka. Dessutom är det viktigt att du inte löser ett kreditkort med ett samlingslån och därefter använder kreditkortet igen, då ökar din skuld ytterligare. Då har du mer skuld än innan du tog tag i att städa upp i ekonomin.
 
På konsumentverkets hemsida hittar du bra råd och hjälp om att hålla reda på din ekonomi.