Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss
Kvinna vid bildörr.

Billån eller privatlån – vad lönar sig?

Att köpa bil är en stor kostnad, och många väljer att ta ett lån för att ordna finansieringen. Men vilken typ av lån ska man välja? I den här artikeln förklarar vi skillnaderna mellan billån och privatlån så det blir lättare för dig att välja rätt lån.

Skillnaden mellan billån och privatlån till bil – kort förklaring

Den mest uppenbara skillnaden mellan ett billån och ett privatlån: Det första är vanligtvis öronmärkt för att köpa bil, eller för andra fordonskostnader, medan du kan använda ett privatlån till vad du vill – inklusive att köpa bil.

För att bli godkänd för ett traditionellt billån måste du oftast använda bilen som säkerhet. Det innebär att banken tar din bil som säkerhet om du inte klarar av att sköta lånet. Eftersom banken därmed tar en mindre risk när de ger dig lånet, får du ofta en lägre ränta.

Vid privatlån tar banken inte bilen eller andra tillgångar som säkerhet. Genom att banken inte har någon säkerhet för lånet blir räntan normalt sett högre. Till skillnad från räntan på billån sätts räntan på ett privatlån ofta individuellt. Räntan kan därför variera en hel del från person till person.

Privatlån har ofta kortare handläggningstid än traditionella billån, vilket gör att du kan få lånet utbetalat snabbare.

Jämföra lån och se vad lånet kommer att kosta

När du ska ta reda på vilket lån som är det rätta för dig, är det en god idé att först jämföra olika bankers låneupplägg. Som regel kan du ansöka om lån och få ett erbjudande utan några förpliktelser. På så sätt får du en god inblick i vilka förutsättningar banken är villig att ge dig, utan att du förbinder dig till något.

Kom också ihåg att bankerna arbetar med olika priser. Det är därför viktigt att jämföra totalkostnaden för respektive lån och vara uppmärksam på avgifterna. Höga avgifter kan påverka den effektiva räntan så att lånet blir dyrare totalt sett, även om den nominella räntan är lägre.

Tänk igenom dina behov och förutsättningar

Förutom att bankens villkor påverkar ditt val när du ska låna pengar till ett bilköp, måste du även ta hänsyn till dina egna behov och förutsättningar. Här är några saker som du bör tänka igenom innan du ansöker om lån:

Vilken flexibilitet behöver jag och hur bråttom har jag?

Många väljer privatlån på grund av den flexibilitet som det ger. Om du inte har det egna kapital som behövs för att få ett lån med säkerhet, kan ett privatlån ge dig möjligheten att ändå köpa en bil. Har du dessutom ont om tid och behöver lånet snabbt, är handläggningstiden normalt sett kortare för ett privatlån – så att du kan få lånet godkänt snabbare.

Hur mycket ska jag låna, och hur lång återbetalningstid behöver jag?

Om du ska köpa en begagnad bil eller en bil i en lägre prisklass, och om du har ekonomi för att betala av lånet snabbt, kan ett privatlån vara en bra lösning. Även om räntan kan vara högre för ett sådant lån, behöver du inte ställa bilen eller andra tillgångar som säkerhet. Du behöver inte heller ha något eget kapital sparat.

Ska du däremot köpa bil i en högre prisklass och planerar en längre återbetalningstid, kan ett traditionellt billån vara ett bra val.

Tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer, desto mer ränta kommer du att betala. Lånet blir alltså dyrare ju längre tid det tar att betala tillbaka pengarna.

Vilken typ av bil ska jag köpa?

Om du ansöker om ett billån med säkerhet, kan banken kräva att du försäkrar bilen med kasko (en försäkring som täcker skador på den egna bilen, alltså hel- eller halvförsäkring). Det kan göra att den totala kostnaden blir högre med ett traditionellt billån även om räntan är lägre än för ett privatlån.

Som tumregel kan man säga att om du ska köpa en äldre och billigare bilmodell, och om du har möjlighet och förmåga att reparera bilen själv, kan det i vissa fall löna sig att avstå från en kaskoförsäkring. Det beror på att kostnaden för försäkringen kan överstiga kostnaden vid en skada på bilen. Ska du däremot köpa en nyare bil, som är dyr att reparera, ger kaskoförsäkringen stor ekonomisk trygghet.

Ansöka om billån

I slutänden är en förståelse för din egen betalningsförmåga viktigast när du avgör vilken typ av lån som passar dig bäst. När du ansöker om lån hos oss använder vi modeller för att räkna ut om du har råd att ta lånet. Men det är du som bäst känner till din konsumtion och dina utgifter, och som bäst kan göra en kvalificerad bedömning av vad du kan betala per månad.
För att ansöka om lån måste du:

  • ha fyllt 20 år
  • ha en registrerad inkomst
  • vara fri från betalningsanmärkningar eller aktiva inkassoärenden.

Frågor och svar

Vad avgör hur mycket jag får låna och vilka villkor jag får på lånet?

Sökande med hög kreditvärdighet brukar få bättre villkor. När du ansöker om lån undersöker vi din kreditvärdighet genom en kreditupplysning. Har du en bra och stabil inkomst och låga befintliga lån, kommer du oftast att beviljas det önskade lånebeloppet.

Ansök om privatlån till bil

Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 7,99% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,36% till 29,07% (juni 2024).