Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Hur mycket blancolån får man ha?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och kallas även för privatlån. Många banker erbjuder blancolån från 10 000 upp till 600 000 kronor. Men hur mycket blancolån får man ha egentligen? På den här sidan berättar vi allt du behöver veta om blancolån.

Vad avgör hur mycket jag kan låna?

Hur mycket du får låna utan säkerhet beror på hur din privatekonomi ser ut, det vill säga vilken inkomst och vilka utgifter du har (hyra, studieskulder etc.). Med andra ord finns det ingen allmän regel för hur mycket blancolån man får ha, det beslutas av banken efter en individuell kreditprövning när du ansöker om ett lån.

Vad kan jag låna till?

Du kan ansöka om ett blancolån om du till exempel ska renovera din bostad eller köpa bil, båt, husvagn eller nya vitvaror till köket. Eller som man brukar säga: ”Vad du gör med dina pengar är din ensak”. Ett blancolån kan även användas till att samla ihop flera lån och krediter i ett enda lån och kallas då ofta för samlingslån.

Tips: Låna inte mer pengar än vad du behöver!

Hur bestäms räntan på ett blancolån?

De flesta långivare tillämpar individuell räntesättning för blancolån, vilket betyder att räntan beslutas efter en sedvanlig kreditprövning (att banken gör en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet). Ju högre kreditbetyg du har, desto större är möjligheten att du erbjuds en lägre ränta, eftersom banken tar en lägre risk. Vid kreditprövningen tar banken också hänsyn till om du har tidigare lån eller krediter som kan påverka din förmåga att betala tillbaka ett nytt lån. Om syftet med lånet är att lösa gamla lån kan det vara en bra idé att tala med banken för att se vilka möjligheter du har att förbättra din ekonomiska situation med ett samlingslån.

Vad kan jag göra för att få så bra villkor som möjligt när jag tar ett lån?

De flesta banker har vissa krav du måste uppfylla för att få ett blancolån beviljat, som att du har en fast inkomst och inte har några betalningsanmärkningar. Dessa krav är minimikrav och gäller för alla. Räntan däremot, sätts individuellt. Tumregeln är att ju bättre förutsättningar du har att betala tillbaka lånet, desto lägre ränta kan du få. Du kan till exempel ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. På så sätt ökar du dina chanser att få en bättre ränta. Ett mer allmänt tips är att alltid betala räkningar och skulder i tid eftersom det annars påverkar din kreditvärdighet negativt. Se också över hur du kan öka din disponibla inkomst (din inkomst minus de månatliga utgifterna).

Vanliga frågor och svar

I motsats till ett bolån där låntagaren ställer sin lägenhet eller villa i pant för lånet är ett blancolån ett lån utan säkerhet. Det innebär att banken tar en större risk och därför är räntan högre för ett blancolån än för ett bolån.

Ordet blanco kommer från spanska och betyder vit eller blankt – att något är utelämnat eller saknas. Det är just precis vad ett blancolån är, ett lån som saknar säkerhet.

Ja, om du har flera mindre lån sedan tidigare kan det vara en bra idé att samla dem i ett och samma lån eftersom din månadskostnad då blir lägre. 

Du kan ansöka om ett blancolån hos oss om du uppfyller följande krav:

  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du ska vara över 20 år.
  • Du ska ha varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.

Ansök om ett blancolån

Hos Bank Norwegian kan du låna upp till 600 000 kronor med en återbetalningstid på 1–15 år.

Ansök här.

Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 7,99% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,36% till 29,07% (juni 2024).

Ansök om blancolån