Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Låna till fritidshuset

Funderar du på att skaffa ett sommarställe, eller har du en stuga som behöver renoveras? Vi berättar vilka alternativ du har om du vill låna till ditt fritidshus.

Utöka bolånet

Om du har möjlighet att utöka ditt befintliga bolån är det ofta en bra lösning. Som regel kan du låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Ta ett nytt bolån

Om du inte har ett bolån sedan tidigare kan du ta ett nytt bolån med ditt fritidshus som säkerhet.

Ta ett privatlån

Om du ska renovera eller bygga ut fritidshuset och inte har möjlighet att utöka ditt bolån kan ett privatlån vara ett alternativ. Hos oss kan du låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Lånet kan du använda till vad du vill.

Att köpa fritidshus

Att köpa ett fritidshus är för många att uppfylla en livsdröm. Här är några saker du bör ha koll på inför köpet.

1. Sommarstuga eller året-runt-stuga?

Vill du ha ett fritidshus som du kan åka till när som helst på året? Eller klarar du dig med en renodlad sommarstuga med sommarvatten? Det kan göra en stor skillnad på priset.

2. Vatten och avlopp

Kontrollera att vattnet är drickbart och att avloppet uppfyller lagkraven. Att borra en ny brunn eller installera en ny avloppsanläggning är inte en enkel sak och kan bli dyrare än du tror.

3. Internet

Vill du kunna jobba när du är på landet? Kontrollera att mobiltäckningen i området är tillräckligt bra för dina behov.

4. Räkna på månadskostnaden

Börja med att räkna ut vad månadskostnaden för fritidshuset kommer att bli, i alla fall på ett ungefär. Lägg ihop månadskostnaden för lånet med övriga löpande kostnader såsom el, vatten/avlopp och sophämtning.

5. Renoveringsbuffert

Se till att du har lite pengar undanlagda så att du inte hamnar i knipa om det dyker upp något som skulle behöva åtgärdas på fritidshuset. Och det gör det alltid, fråga vilken husägare som helst.

Tänk på att följande kostnader kan tillkomma om du ska köpa eller bygga ett fritidshus.

Lagfart. När du köper ett fritidshus måste du registrera dig som ägare. Det kallas lagfart och ansökan görs hos lantmäteriet. Kostnaden är 1,5 procent av taxeringsvärdet.

Årlig fastighetsavgift (kallades tidigare fastighetsskatt). Nybyggda fritidshus är avgiftsbefriade under ett antal år.

Nya pantbrev. Kostnaden är 2 procent av lånebeloppet. Finns det pantbrev sedan tidigare följer dessa med fastigheten.

Högre amortering. Var beredd på att banken kan kräva att du amorterar mer om du utökar bolånet.

Vanliga frågor

Du kan belåna din fastighet upp till 85 procent av marknadsvärdet. Det innebär att om du har lånat mindre än 85 procent av bostadens nuvarande värde så kan du ansöka om att höja ditt bolån.

Nej, de flesta banker gör ingen skillnad fritidshus och ordinarie bostäder när det handlar om bolån. Även om vissa banker erbjuder något de kallar "fritidshuslån" är dessa lån i praktiken ett vanligt bolån. Räntan fastställs individuellt och baseras vanligtvis på belåningsgraden och låntagarens ekonomiska situation.

Hos oss kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet med en återbetalningstid på 1–15 år.

Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 8,29% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,61% till 29,07% (januari 2024).

Ansök om privatlån här