Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Omstartslån – för dig som behöver få en nystart på din ekonomi

Har du flera dyra lån och krediter? Då har du förmodligen en onödigt hög månadskostnad. Men det går att få hjälp så misströsta inte. Med ett omstartslån kan du samla lånen i ett enda lån och få en nystart. Bank Norwegian erbjuder omstartslån utan säkerhet upp till 600 000 kr.

Varför omstartslån

Tanken med ett omstartslån är att hjälpa den som har många lån att få bättre ordning på sin ekonomi – att få en ekonomisk omstart. Omstartslån kallas även samlingslån eller refinansieringslån.

Fördelarna med att samla flera mindre lån i ett omstartslån är att du kan få en bättre ekonomisk situation, med lägre månadskostnad, lägre ränta och en tydligare överblick över dina utgifter.

  • Lägre månadskostnad
  • Lägre ränta och färre aviavgifter
  • Bättre överblick över din ekonomi

Om man jämför omstartslån med snabblån och andra smålån så ser man att ett omstartslån i de allra flesta fall har en längre återbetalningstid. I din låneansökan kan du ange hur lång återbetalningstid du önskar och ofta går det att välja ända upp till 15 år, vilket är avsevärt längre än vad de flesta långivare och butiker erbjuder för mindre lån och avbetalningsköp. Fördelen med att återbetala skulden under en längre tid är att månadskostnaden blir lägre. Men tänk på att den totala kostnaden för lånet blir högre om du väljer en lång återbetalningstid, så här är det viktigt att göra en avvägning. 

En annan stor fördel med ett omstartslån är att räntan vanligtvis blir betydligt lägre. Skälet till detta är att de flesta långivare sätter en högre ränta när de lånar ut låga belopp. Därför blir det ofta mycket billigare att ha ett stort lån på 100 000 kr än fem smålån på vardera 20 000 kr. Ju lägre lånebelopp desto högre räntesats.

Lånet ger även färre aviavgifter. Om du handlar på avbetalning är det inte ovanligt att du får betala en administrationsavgift på 19 kr eller 29 kr per månad. Har du flera lån och avbetalningar kan summan av sådana avgifter uppgå till hundratals kronor. Med ett enda lån betalar du max en aviavgift.

Sammanfattning: Om du har flera smålån och krediter med hög ränta kan du med ett omstartslån samla dem i ett större lån och på så sätt minska dina månadskostnader och få en bättre koll på din ekonomi.

Vilka lån och krediter kan jag samla med ett omstartslån?

Med ett omstartslån kan du samla lån av alla de slag, som kreditkortsskulder, sms-lån, privatlån, billån och köp på avbetalning.

Genom att ansöka om ett omstartslån hos Bank Norwegian som motsvarar summan av dina mindre lån och krediter, kan du använda lånet till att betala av vilka skulder som helst.

Kan man få ett omstartslån trots att man har många förfrågningar?

Att ha många förfrågningar hos UC påverkar kreditbetyget, vilket kan göra det svårare att få en låneansökan beviljad. Det behöver dock inte innebära att det är helt kört. Syftet med ett omstartslån är trots allt att hjälpa den som har många lån att få ordning på sin ekonomi.

Det finns även vissa långivare som beviljar lån till personer som har betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. I dessa fall får låntagaren räkna med att räntan blir rejält mycket högre. Bank Norwegian erbjuder inte lån till personer med betalningsanmärkningar i dagsläget.

Ansöka med eller utan medsökande?

Med en medsökande, även kallat medlåntagare, ökar dina chanser att få ett lån beviljat. Det är viktigt att ni båda är medvetna om att en medsökande har ett lika stort ansvar för att betala tillbaka lånet som huvudlåntagaren har. Att två personer tar ett lån tillsammans är bland annat vanligt i samband vid köp av en gemensam bostad. En annan anledning kan vara att den som vill låna inte uppfyller bankens krav.

Jämför totalkostnaden

Om du funderar på att ta ett omstartslån för att lösa lån som du redan har, bör du jämföra vad den totala kostnaden för de gamla och nya lånen blir, och inte bara vad lånen kostar per månad. Det kan vara så att ett lån med lägre ränta men med en längre återbetalningstid totalt sett blir dyrare.

Vanliga frågor

Du kan ansöka om omstartslån på upp till 600 000 kronor. Med ett omstartslån kan du samla hur många lån du vill, så länge den totala summan av de lån som ska lösas inte överstiger 600 000 kronor. Hur mycket du faktiskt får låna bestäms dock alltid efter en sedvanlig kreditprövning.

För att bli beviljad ett omstartslån hos Bank Norwegian behöver du uppfylla följande krav:

  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du ska vara över 20 år.
  • Du ska ha varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.

Ansök om ett omstartslån

Hos Bank Norwegian kan du låna upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på 1–15 år. Räntan är rörlig, och sätts individuellt efter din ekonomiska situation.

Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 8,29% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,61% till 29,07% (maj 2024).

Du kan alltid lösa lånet i förtid utan extra kostnad om du så önskar.

Ansök här.

Ansök om omstartslån