Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Räkna ut ränta på lån

Funderar du på att ta ett lån och vill ta reda på vad räntekostnaden för lånet kommer att bli? Vi förklarar hur du enkelt räknar ut vad du kommer att betala i ränta – per år och per månad.

Låt oss säga att du lånar 20 000 kr och att räntan är 10 procent. Då blir räntekostnaden för det första året följande:

20 000 x 0,1 = 2 000

Räntekostnaden för det första året blir alltså 2 000 kronor.

För att räkna ut räntekostnaden per månad delar du summan med 12. I vårt exempel blir det 2 000/12 = 166,66 kr per månad.

Räkna ut månadskostnaden

För att du ska kunna planera din ekonomi är det viktigt att du vet vad månadskostnaden för lånet blir. Här är en enkel förklaring på hur du räknar ut den:

Månadskostnaden består av tre delar: amortering, ränta och eventuella avgifter. Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån varje månad. Ränta är den kostnad du betalar till banken för att få låna.

Så här räknar du:

Amortering + ränta + eventuella avgifter = månadskostnad.

Räkna ut effektiv ränta

När du jämför olika lån är det den effektiva räntan du ska titta på, eftersom den visar den totala kostnaden för lånet. Alla banker är skyldiga att ange vad den effektiva räntan är för de lån de erbjuder.

I den effektiva räntan ingår förutom den vanliga räntan (nominell ränta) även bankens administrativa avgifter, till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter.

Ränta + avgifter = effektiv ränta

Hur räknar man ut den totala kostnaden för ett lån?

Annuitetslån

Annuitetslån är den vanligaste låneformen för privatlån och innebär att du betalar samma belopp varje månad under hela lånetiden, inklusive både ränta och amortering. Om du vet hur mycket du ska betala varje månad är det en enkel sak att räkna ut totalkostnaden. Du multiplicerar helt enkelt månadsbetalningen med antal månader.

Månadsbetalning x antal månader = total kostnad

Där månadsbetalning är det belopp som du ska betala varje månad, inklusive ränta och amortering, och antal månader är hur många månader som återbetalningstiden är.

Rak amortering

Med rak amortering blir månadskostnaden inte densamma under lånetiden. Det belopp du betalar av lånet med blir visserligen samma varje månad, men sedan tillkommer ränta. Räntekostnaden blir högre i början av lånetiden, men minskar i takt med att skulden minskar. Rak amortering är en vanlig låneform för bolån.

Hur får jag bästa möjliga ränta?

Att ansöka om ett lån tillsammans med någon kan öka dina chanser att få en låg ränta, eftersom banken då tar hänsyn till bådas disponibla inkomst. Om du har flera mindre lån med hög ränta så kan du ofta få ner kostnaderna genom att samla dem i ett enda lån.

Ansök om ett privatlån

Hos oss kan du låna upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på 1–15 år.

Ansök om ett privatlån här

Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 8,29% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,61% till 29,07% (maj 2024).