Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logga in
KreditkortLånaSparkontoFörsäkringarKundserviceOm oss

Nya EU/EES-regler påverkar internetköp

Den 7 januari 2021 förbättras säkerhetskraven för internetköp. Ändringen kommer som en följd av PSD2-krav (betaltjänstdirektivet som reglerar betalningstjänster i EU och EES) om stark kundautentisering (SCA).

Är inte betalning med kort redan säkert nog?

Betalning med kort, både i affärer och på internet är generellt ett tryggt sätt att betala. De nya kraven innebär bland annat att engångskod via SMS i sig själv inte är säkert nog. Vi ändrar därför detta legitimeringsalternativ när de nya reglerna träder i kraft den 7 januari 2021. Från och med detta datum är det endast möjligt vid internetköp att legitimera sig med mobilt BankID.

Vad är stark kundautentisering?

Stark kundautentisering är autentisering (legitimering av dig som kund) som är baserad på teknologi med flera komponenter som är oberoende av varandra. Exempel på stark kundautentisering är mobilt BankID som kräver att du anger ett personligt lösenord.

Kan mitt köp bli avvisat?

Bank Norwegian är förberedda på ändringen. Det kan däremot finnas både svenska och utländska internetbutiker som inte har anpassat sig efter de nya kraven som är bestämda av EU/EES. Vi kan dessvärre inte på förhand veta vilka detta eventuellt gäller. Om du handlar på en internetbutik som inte har anpassat sig efter de nya kraven kommer köpet troligen att avvisas.

Du kan läsa mer om de nya kraven hos Finansinspektionen.